Uprawa rzepaku ozimego: krok po kroku

Rzepak ozimy stał się najważniejszą rośliną oleisto-białkową uprawianą w naszym kraju. Wytwarzany z niego olej rzepakowy jest pełnowartościowym olejem spożywczym. Nadwyżki oleju mogą znaleźć zastosowanie jako zielone paliwo (biodiesel). Z uwagi na tak szerokie zastosowanie, warto przypomnieć najważniejsze zasady uprawy rzepaku ozimego.

Jak przygotować stanowisko do uprawy rzepaku zimowego?

Na początku powinniśmy pamiętać o tym, że rzepak ozimy wysiewa się już w trzeciej dekadzie sierpnia, dlatego ważne jest abyśmy zdążyli odpowiednio przygotować stanowisko pod jego uprawę. Gleba powinna charakteryzować się dobrą strukturą oraz zdolnością wchłaniania i zatrzymywania wody. Przepuszczalne podglebie pomoże roślinie odprowadzić okresowe nadmiary wody.  Orka siewna powinna być wykonana najlepiej  za pomocą agregatu uprawowego, na głębokości 20-22 cm w dość wczesnym terminie.

Najodpowiedniejsze przedplony dla rzepaku ozimego to strączkowe oraz mieszanki zbożowo-strączkowe. Dopuszczalne jest również sianie po wczesnych ziemniakach oraz wcześnie schodzących z pola zbożach.

Siejemy rzepak ozimy!

Na dobór nasienia rzepaku powinniśmy zwrócić baczną uwagę, ponieważ plantacje należy obsiewać tylko nasionami młoda uprawa rzepaku ozimegokwalifikowanymi  i zaprawionymi na głębokości 1,5-2 cm. Norma wysiewu powinna wynosić około 3,5 kg nasienia na hektar. Odpowiedni termin siewu w zależności od regionu kraju ma ogromny wpływ na rozwój roślin przed zimą oraz ich przezimowanie. Najlepsze terminy zasiewu przedstawiają się następująco:

  • rejon północno-wschodni  – około 15 sierpnia;
  • w Polsce centralnej – około 20 sierpnia;
  • w Polsce zachodniej – 25 sierpnia.

Należy pamiętać, iż rzepak ozimy jest szczególnie wrażliwy na warunki atmosferyczne (jest wrażliwy na duże mrozy i suszę). Przestrzeganie terminów siewu daję większe szanse na wytworzenie przez rośliny przed zimą grubego korzenia palowego oraz silnej rozety z 6-8 wykształconymi liśćmi.

Uprawa rzepaku ozimego a nawożenie

Nawożenie powinno odbywać się w dawkach około 60-70 kg P2O5 i 150-160 kg K2O na hektar. Przy słabych stanowiskach należy zastosować  20-30 kg azotu na hektar ale miejmy na uwadze to, że zbyt duże nawożenie azotem może spowodować problem z przetrwaniem zimy przez roślinę. Na słabszy rozwój rzepaku oraz jego niższy plon ma wpływ niedobór mikroelementów jakimi są bor, siarka i magnez.

Z chwilą rozpoczęcia wegetacji wiosennej rzepak wymaga obfitego nawożenia azotem w dawce 100 kg na hektar (w postaci saletry amonowej). Dobrze jest po 2-3 tygodniach zastosować drugą podobną dawkę (np. w postaci mocznika). Starajmy się też wtedy zaopatrywać roślinę we wspomniany wcześniej bor i siarkę, które doskonale wpłyną na rozwój rzepaku.

Stosowanie się do powyższych zasad uprawy rzepaku ozimego, będzie miało duży wpływ na zwiększenie plonów w czasie żniw. Warto więc zapamiętać podane przykłady aby cieszyć się z urodzaju w przyszłości. Dajcie znać co wy robicie aby uprawa rzepaku przynosiła Wam konkretne plony i zadowalający dochód z tej rośliny?

Author: Michał

Podziel się z innymi tym artykułem na

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>